مسئله دوم: علایم حتمى
روایات زیادى وارد شده که دستهاى از نشانه ها را در کنار یکدیگر به عنوان علایم تخلف ناپذیر ظهور معرفى کرده است. اینجا در ضمن نقل روایات یاد شده به ذکر علایم مورد نظر مىپردازیم:
+ فضل بن شاذان به اسناد خود از امام باقرعلیه السّلام روایت مىکند که حضرت فرمود: خروج سفیانى و نداى آسمانى و اختلاف بنىعباس بر سر حکومت و به قتل رسیدن نفس زکیّه و طلوع خورشید از مغرب، حتمى است.
+ حمران بن أعین از امام صادق علیه السّلام نقل مىکند که حضرت ابراز داشتند:
امورى که پیش از قیام قائم [علیه السّلام] قطعا به وقوع مىپیوندد، عبارت است از: خروج سفیانى، فرو رفتن زمین در منطقه ى البیداء، قتل نفس زکیه و نداى آسمانى.
+ شیخ صدوق 1به اسناد خود از عمر بن حنظلة حکایت مىکند که شنیدم امام صادقعلیه السّلام فرمود: پنج علامت قطعى وجود دارد که پیش از قیام قائم [علیه السّلام ] رخ خواهد داد: قیام یمانى، خروج سفیانى، صیحه ى آسمانى، به قتل رسیدن نفس زکیّه و فرو رفتن زمین در البیداء.
مسئله سوم) نکاتى در باره ى برخى از نشانه هاى مهم
نکته یکم: نفس زکیّه و سید حسنى
مشهور آن است که نفس زکیّه در مکّه و میان رکن و مقام ابراهیم در 25ذى الحجّه به قتل مىرسد و میان قتل او و ظهور بیش از پانزده شب فاصله نیست. . او جوانى است که در مدینه براى یارى و نصرت آل محمد (صلوات اللَّه علیهم اجمعین) به پا مىخیزد -از این رو در برخى از احادیث از وى با عنوان (مستنصر) یاد شده است- و هنگامى که سپاه سفیانى به مدینه مىرسد، برادر او را مىکشد
و وى به حرم امن الهى - مکّه - مىگریزد و در آنجا مظلومانه ذبح مىشود و این هتک حرمت حریم امن الهى و جنایت وحشیانه، سبب نزول غضب الهى بر سفیانیان مىگردد
. در برخى احادیث، اسم او (محمد بن الحسن) ضبط و معرفى شده است
لکن افزون بر (نفس زکیّه)، در روایات باب از دو تن دیگر نیز یاد شده است: سید حسنى و فردى هاشمى. در میان محققان و مهدى پژوهان متأخّر و معاصر در تشخیص این سه تن، اختلاف نظر به چشم مىخورد؛ در باره نفس زکیّه و دو تن دیگر چهار نظریه وجود دارد:
1 - نفس زکیّه شخصى است به نام محمد بن الحسن که میان رکن کعبه و مقام ابراهیم کشته خواهد شد. از فحواى این نظریه و تعابیر قائل آن چنین استنباط مىشود که نفس زکیّه، از سادات حسنى و در واقع همان سید حسنى است
2- نفس زکیّه، فردى به نام محمدبن عبدالله بن الحسنبن الحسنبن، علىبن ابى طالب بوده و همان علوى به پاخاسته ى زمان ابى جعفر منصور، خلیفه ى عباسى است. او معاصر با امام صادقعلیه السّلام بود و پس از قیام به دست منصور کشته شد.
3 - نفس زکیّه مجاهدى است از زمره ى بسترسازان ظهور که رهبرى عدّهاى از عاشقان امام مهدىعلیه السّلام را بر عهده دارد و در راه حضرت در میان هفتاد تن از علماى زمانه در منطقه اى پشت شهر کوفه به شهادت مىرسد.
او غیر از سید هاشمى تبارى است که در مکه و بین رکن کعبه و مقام ابراهیم علیه السّلام سر از تنش جدا مىشود و این هر دو، غیر از سید حسنى هستند که به قتل مىرسد.
4 - نفس زکیّه، سیّدى والا تبار و حسینى نسب است و هموست که مظلومانه در 25ذى الحجه سر مبارکش در حرم امن الهى مکه مکّرمه از تن جدا مىشود و کمى پیش از ذبح شدن وى، سیّدى هاشمى و حسنى تبار در کوفه به همراه هفتاد تن از علماى امت به دست سپاهیان سفیانى و در اثناى ورود سپاه مجاهد خراسانى از طریق شهرهاى قصر شیرین و خانقین به شهادت مىرسد. طبق این نظریه، رجل هاشمى و سید حسنى یک تن مىباشند.
نکته دوّم: یمانى، حق جو یا باطل پیشه
یمانى فردى است که از یمن قیام مىکند. او از نسل زید بن على بن الحسین علیهما السّلام مىباشد. او و سفیانى و خراسانى هر سه در یک روز حرکت خود را آغاز مىکنند و پرچمهاى خود را برمىافرازند.
از ائمه طاهرین علیهم السّلام روایاتى نقل شده مبنى بر این که در میان این سه پرچم، لوایى هدایتگرتر از پرچم یمانى نیست. زیرا او به حق و صراط مستقیم دعوت مىکند
. از این رو توصیه شده به سوى وى بشتابید و در سلک او درآیید و حرام است کسى با وى مقابله کند که هر کس چنین کند از اهل آتش خواهد بود. (قابل توجه این که مىدانیم خراسانى هم چهره ى مثبتى بوده و از زمینه سازان ظهور و داعیان به سوى صاحب الامرعلیه السّلام است. بر این پایه، یمانى داراى فضایل بیشترى است که پرچمش نزدیکتر به حق و صواب معرف شده است).